vineri, 4 ianuarie 2013

Cum convingem copilul să-i placă să citească



Stă tot timpul cu ochii în televizor sau în calculator? Cum să-l convingem să mai și citească? Cel mai mare succes îl vom avea dacă îl obișnuim cu cărțile de când este foarte mic.

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu explica faptul că ar fi bine să începem să-i citim copilului de când are doar câteva luni. Nu va înțelege mare lucru, dar va aprecia că suntem alături de el și lectura va rămâne pentru el un obicei.

Cărțile, un cadou apreciat
Chiar dacă nu am făcut asta de pe când era mititel, am putea totuși să recuperăm timpul pierdut. În primul rând, nu trebuie să facem cititul o obligație, ci o ocupație interesantă. Putem merge împreună la librărie sau la un târg de carte și să alegem de acolo ceva ce îl atrage. Nu trebuie să încercăm să ne impunem părerea și nici să ne arătăm nemulţumiţi dacă este preocupat de dinozauri şi de vampiri. Pe de altă parte, exemplul nostru ca părinţi contează. Dacă vede că suntem cititori pasionați, ne va imita.




Mici trucuri
Ar fi bine să îl stimulăm să citească încă de când începe să descifreze primele litere. Dacă nu face asta singur, îi putem citi noi și putem apela la trucuri de genul: "Nu văd ce scrie aici. Poți să-mi spui tu?" sau să-i spunem, de exemplu, când povestea ajunge în punctul culminant: "Nu mai am timp să-ți citesc acum. Dacă vrei, termină tu singur". Pe de altă parte, putem stabili în program un timp de lectură, la aceeași oră, în fiecare zi. Astfel, se va forma un automatism și copilul se va obișnui să citească.



Cititul în parc
Un alt mod de a face lectura o experiență plăcută este să o asociem cu alte activități și să citim în locuri inedite, cum ar fi în parc. După ce ne-am jucat sau am făcut un picnic în aer liber, putem stabili un timp în care să citim dintr-o carte. Dacă avem copii de vârste diferite, îl putem ruga pe copilul care merge deja la școală să-i citească mezinului. Este foarte important să nu uităm să-l lăudăm și să trecem cu vederea bâlbele. Dacă suntem perfecționişti și îl criticăm la tot pasul, va vedea lectura ca pe o corvoadă pe care o va evita.




Stimularea curiozităţii
Este destul de dificil să îl facem pe cel mic să aprecieze lectura, dacă până acum nu a fost obișnuit să citească. Este necesar să începem să îi citim copilului de mic. Să alegem cărți colorate și cu multe ilustrații care să îi stimuleze curiozitatea și atenția. E adevărat că, în ziua de azi, părinții sunt tot mai ocupați și preferă să lase copilul la televizor să se uite la desene animate, ca să stea liniştit. Însă aceasta nu este o soluție. Psihologii recomandă părinţilor să își facă timp să le citească micuţilor povestiri, basme, ghicitori etc. Din fiecare au câte ceva de învățat, iar apropierea de persoana care le citește nu poate fi înlocuită de nicio altă activitate. Avantajele sunt multe: copilul se va simți iubit, important pentru părinții lui, își va dezvolta încrederea în sine, va învăța să își concentreze atenția pe perioade mai mari de timp. Îi vom stimula curiozitatea și spontaneitatea. Am putea să-i punem întrebări, ca să aflăm ce a înțeles. Astfel, își va dezvolta limbajul.



Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

2 comentarii:

  1. Este foarte adevarat! Aceste trucuri chiar dau rezultate; si daca-i mai cerem copilului rugandu-l frumos sa mai si deseneze sau picteze imagini din carte, din povestea respectiva, ajutandu-l cat de cat, e o bucurie care-l stimuleaza si mai mult; asa cum se pricepe el, e desenul lui, laudat si incurajat fiind, copilul prinde intr-adevar aripi! MIRELA (cadru didactic)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur, copilul trebuie incurajat mereu si, fara sa exageram, trebuie sa aratam ca ii apreciem eforturile, de orice fel ar fi ele. Iar acest lucru, intr-adevar, ii da aripi (foarte frumos spus). Eu nu le-as numi trucuri, mai degraba un mod de relationare din care atat parintele cat si copilul au numai de castigat. Multumesc frumos pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere